Tips: 10 bra ljudböcker för barn år 2019

      Kommentarer inaktiverade för Tips: 10 bra ljudböcker för barn år 2019

Pojke sitter och lyssnar på ljudbok

Ljudböcker är ett fantastiskt sätt för barn att ta till sig berättelser när de ännu inte kan läsa på egen hand. Ett av de mest praktiska sätten att få tillgång till inspelningarna är genom att prenumerera på en strömningstjänst.

Vilka av våra favorittitlar som finns på de olika tjänsterna beror på, så det enklaste sättet är att jämföra dem. På Ljudböcker.com kan du jämföra de olika ljudbokstjänsterna och ta reda på vilken som passar dig bäst.

Klassikerna

Det är svårt att helt lämna klassikerna från den egna barndomen bakom sig. Vi har därför samlat några titlar som har några år på nacken men älskas lika mycket av barn i dag.

  • Berättelserna om gubben Pettson och katten Findus skrevs av Sven Nordqvist. Trots skiljaktigheterna kan de prata med varandra, och beter sig som om de vore far och son.
  • Den första illustrerade boken, Pannkakstårtan, släpptes 1984. I nuläget finns tio titlar släppta som ljudböcker. Den som vill åka på en ordentlig nostalgitripp kan dessutom läsa med i böckerna för att även kunna titta på bilderna.
  • Alfons Åberg handlar om en pojke som lever ett vanlig barnliv, och därför är det många barn som kan relatera till honom. Alfons bor med sin pappa, går i skolan och leker med sin låtsaskompis Mållgan. Den första boken om Alfons släpptes 1972.
  • Bamse handlar om en brunbjörn med samma namn, som blir starkast i världen när han äter sin farmors dunderhonung. Med hjälp av den och sina två vänner Skalman och Lille-Skutt hjälper han till att återställa ordning och reda i världen.

Nya favoriter

Bara de senaste åren har några suveräna nya barnbokstitlar kommit ut på marknaden. Det här är de vi tycker att det vore synd om du missade.

  • Kaninen som så gärna ville somna är en av många barnböcker skrivna av Carl-Johan Forssén Ehrlin. Alla böcker handlar om karaktärer som inte kan sova. Just kaninen Kalle har svårt att sova, och därför tar hans mamma med honom till farbror trollkarl.
  • Handbok för superhjältar handlar om Lisa, som inte alls tycker om sin nya klass. När hon en dag gömmer sig på biblioteket hittar hon en lysande bok, som visar sig ha receptet för att bli superhjälte. Serien har än så länge fyra delar.
  • Godnattsagor för rebelltjejer porträtterar hundra modiga och fantastiska kvinnor som har gjort historia. De har ofta trotsat normer och regler, men resultatet har gjort stor skillnad. Boken har snabbt blivit en favorit bland många.

För de lite äldre

Ljudböcker passar perfekt även för barn som inte vill kalla sig för barn. Här är några av titlarna som passar perfekt när barnen närmar sig tonåren.

  • Lassemaja är en bokserie om barn som startar en detektivbyrå tillsammans. På så sätt får de möjlighet att hjälpa polismästaren att lösa brott i hemstaden Valleby. Sedan den första boken släpptes har 27 olika mysterier släppts.
  • Harry Potter är en populär bokserie för alla åldrar, och handlar om den föräldralöse pojken Harry som upptäcker en magisk värld. Efter att ha börjat på trollkarlsskolan Hogwarts dras han snabbt in i ett otroligt äventyr. Den första boken om De vises sten gavs ut 1997.
  • Narnia är den fiktiva världen påhittad av C.S Lewis under 1950-talet. Serien handlar om fyra syskon som hamnar i en magisk värld när de leker kurragömma. Böckerna skrevs inte i kronologisk ordning, och behöver därför inte heller nödvändigtvis läsas i rätt ordning.