Parkleken Björns Trädgård

Parkleken Björns trädgård är en typ av öppen förskola. Pedagogerna finns tillgängliga om det skulle vara något, men den är öppen för alla barn som vill komma. 

Björns trädgård var en av de första parklekarna. Den grundades 1936 och blev direkt en stor succé. Fenomenet var som störst på 80-talet då det fanns drygt 200 parklekar enbart i Stockholmsområdet. Den siffran har dock sjunkit.

Parkleken i Björns trädgård är dock fortfarande i full gång, och har öppet under normala kontorstimmar varje vardag. 

Aktiviteter anordnas varje dag

Det finns både aktiviteter att hålla på med själv och aktiviteter som anordnas på personalens initiativ.

Varje dag som parkleken har öppet har de någon specifik och lärarledd aktivitet. Det kan röra sig om grillning, pyssel eller utflykter. Det förekommer även aktiviteter på helger, även om de inte är regelbundna.

I Björns trädgård inns en platsgjuten skatepool, gungor, sandlådor, bollplaner och klätterställningar. Den som vill kan även låna diverse leksaker på plats, såsom skateboards eller hink och spade.

Lokalen för innelekar

Fritidslokalen som finns i parken har diverse nödvändigheter för den som har barn. Här finns bland annat toalett och skötbord, samt ett kök att tillgå när det behövs.

Den som är leksugen när vädret inte samarbetar kan roa sig med pingis, biljard eller brädspel. Det finns dessutom ett lekrum för de mindre barnen.

Skulle du bli hungrig finns fika med självservering. Viktigt att komma ihåg är dock att det i skrivande stund bara går att betala kontant.

Hur du tar dig hit

Björns trädgård hittar du på Götgatan 15, mittemot Medborgarplatsen. Trots det centrala läget är parken förvånansvärt stor.

Parkleken är lättillgänglig med kollektivtrafik. Tunnelbanestationen Medborgarplatsen ligger bara ett stenkast bort. Precis intill finns busshållplatsen Björns Trädgård, som passeras av sex busslinjer.

Den som trots det vill ta bilen till platsleken kan fortfarande göra det. Det finns möjlighet att parkera utmed gatan.